Политика за колачиња

За да разбереме како посетителите ја користат нашата веб-страница, и да обезбедиме подобрено искуство, трети лица авторизирани од наша страна собираат колачиња кои содржат податоци за вас и за начинот на кој ја користите нашата страна (https://prodenta.mk)

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА?

Колачињата се текстуални датотеки што содржат малку податоци кои се симнуваат на вашиот уред кога посетувате некоја веб-страница. Колачињата потоа се испраќаат назад до веб-страницата од која водат потекло при секоја ваша последователна посета, или се испраќаат на друга веб-страница која го познава тоа колаче. Ги користиме овие технологии за да ја администрираме нашата страна, да ги следиме активностите на корисниците и со тоа да овозможиме персонализирани промотивни пораки и реклами.

Кога за прв пат ќе пристапите на страната на ПроДента, ќе добиете порака која ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб сајтот вие изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии.

Колачињата им овозможуваат на нашите системи да го препознаат уредот на корисникот и а ги направат сите претходни подесувања веднаш достапни.
Штом корисникот пристапи. На платформата, колачето ќе се испрати на хард дискот на уредот на соодветниот корисник.

ЗОШТО СЕ КОЛАЧИЊАТА КОРИСНИ?

Колачињата се корисни затоа што:
• И дозволуваат на нашата веб-страна да го препознае вашиот уред и да ја насочи прикажаната содржина кон вашите интереси;
• Помагаат да ја подобриме нашата веб-страница, да ви понудиме подобра услуга, која е прилагодена на вашите барања.
• Ни овозможуваат да го препознаеме вашиот уред кога ќе се вратите на нашата веб-страна.
• Чуваат податоци за вашите омилиени активности на веб-страницата, со што ни овозможуваат да ја прилагодиме нашата веб-страница на вашите индивидуални интереси. Онаму каде што е дозволено, ова може, на пример, да вклучува рекламирање според вашите лични интереси и да ја забрза стапката според која може да се справуваме со вашите прашања.
Со користење на нашата веб-страница вие се согласувате дека, освен ако не сте го поставиле прелистувачот на вашиот уред да ги отфрли, ние можеме да ги поставиме видовите колачиња на вашиот уред и да ги употребуваме тие податоци во согласност со оваа политика.

ТИПОВИ НА КОЛАЧИЊА

Постојат два типа на колачиња – “директни колачиња” и “индиректни колачиња”. Директните колачиња (first party cookies) се колачиња кои директно ги користи операторот на веб-страницата на вашиот уред и често се користат за препознавање на вашиот уред кога повторно ја посетувате веб-
страницата и ги помни вашите подесувања додека сте пребарувале на страницата. Во принцип, колачињата кои ние ги користиме се од овој тип.
Индиректните колачиња (third-party cookies) се колачиња кои ги користи некој давател на услуги во име на операторот на веб-страницата и може да се користат од страна на давателот на услуги за препознавање на вашиот уред кога посетувате и други веб-страници. Индиректните колачиња најчесто се користат за аналитика на веб-страници или рекламни цели.

КОЛАЧИЊА ШТО НИЕ ГИ УПОТРЕБУВАМЕ

Нашата веб-страна ги користи следните колачиња:
• Податоците кои се внесуваат во полињата (име, презиме, е-маил ..) за внес кога испраќате некој коментар или не контактирате преку форма за контакт,
• Податоци за ашето корисничко име, веб прелистувачот и поставките кои ги користите при најава доколку имате пристап до административниот панел.

Ние не можеме да го регулираме собирањето на индиректните колачиња.

Посетете ја веб-страницата на релевантните даватели на услуги ако сакате да дознаете повеќе за овие колачиња и за што се користат истите.

Ако не сакате да користите колачиња, можете да го поставите вашиот прелистувач да не ги складира колачињата.

Ако сакате да ги прифатите само нашите колачиња, но не и колачињата на нашите даватели на услуги и партнери, изберете “блокирај индиректни колачиња” (do not allow third-party cookies) или слични поставувања во вашиот прелистувач.

ПРОМЕНА НА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ НА ВАШИТЕ КОЛАЧИЊА

Повеќето веб прелистувачи овозможуваат некаква контрола над колачињата преку поставките на прелистувачот (на пример, известувања за нови колачиња, оневозможување на колачиња и бришење на колачиња. За тоа можете да дознаете повеќе на: www.allaboutcookies.org.

ГЕНЕРАЛНИ ИНФОРМАЦИИ

Политиката за колачиња е дел од политиката за приватност на ПроДента, која што објаснува што ПроДента прави со собраните информации од нашите корисници. За повеќе информации посетете ја Политиката за приватност. Политиките може да се менуваат и објавуваат повремено. Ве молиме посетете ги политиките за приватност тука.